"Gyenge" és "erős" melléknevek

2022/01/24. - írta: Osztrogonácz Veronika

very good, absolutely amazing

Ha tanultál már németül, és ez a téma új neked, akkor most valószínűleg a szívroham kerülget... De ne aggódj, az angol nyelvtannak ebben a részében pont nincs semmi bonyolult.
Relax and read on:
Amikor alapfokon tanulsz angolul, akkor megismerkedsz azokkal az alapvető szavakkal, amik nélkül nem tudnád kifejezni a gondolataidat. Általában ilyenkor tanulod meg azokat a mellékneveket, amiket Base / Basic vagy "gyenge" mellékneveknek szoktunk nevezni (nice, pretty, good, bad stb.).
 
Később megjelenik az igény, hogy kissé árnyaltabban fejezd ki magad. Ebben a fázisban már valószínűleg tudsz 1-2 rokon értelmű szót, és elkezded kiegészíteni a mellékneveket további jelzőkkel - pl. "very bad".
 
Ezek után jön az a fázis, amikor már kezded cikinek érezni, hogy elmeséltél egy történetet, és folyamatosan azt mondogattad közben, hogy "very tired", "very bad"...  Ismerős?
 
Ezen a pontos igény szerint valószínűleg megtanulsz még további pár szinonimát: good - awesome, lovely, wonderful. Ezeket nevezzük Strong / "erős" mellékneveknek.
 
Ami fontos:
 
Ha már ezen a szinten vagy, akkor figyelned kell, hogy mit raksz a kiválasztott melléknév elé - mivel a "wonderful" szó úgymond már eleve azt mondja, hogy "very, very good", ezért ha elé teszed, hogy "very", akkor tulajdonképpen azt mondtad, hogy "very + very, very good". Így a szabály a következő:
 
Base Adjectives - very / really
Strong Adjectives - really / absolutely
 
Strong Adjectives mellé jöhetnek még más jelzők is, ezek elég változatosak, és felső fokú tanulmányaink során kell megjegyeznünk, hogy melyik szóhoz mit párosíthatunk hozzá. (Pl. utterly ridiculous)
 
HAVE AN ABSOLUTELY AMAZING WEEK!

 Ha tetszett a magyarázat, kövesd a friss posztokat Facebookon vagy Instagramon!


base_strong_adjectives.png
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angol-nyelv-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr4316822918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása